Da tv-programmet Operation X besluttede at sende en muldvarp indenfor Helgstrands stalddøre med et skjult kamera, var det næppe forventet, at de ville fange en sand mørk side af hestesporten.
Som læser kan man ikke undgå at spekulere på, om dette blot er endnu et eksempel på den klassiske “chefen vidste intet” undskyldning – eller om der måske ligger mere bag historien end vi får serveret.
Hestemilliardæren, der blev fanget på kamera
I hjertet af den nordjyske idyl regerer Andreas Helgstrand, en heste-dressør med millioner på bankbogen og en tilsyneladende uforbeholden kærlighed til sine firbenede venner. Men bag staldens bonede gulve har et skjult kamera afsløret en knap så idyllisk virkelighed.
En uventet hovedrolle i Operation X
Da tv-programmet Operation X besluttede at sende en muldvarp indenfor Helgstrands stalddøre med et skjult kamera, var det næppe forventet, at de ville fange en sand mørk side af hestesporten. Optagelserne viste ansatte, inklusive unge kvinder, som man ellers ville tro var drevet af passion for hestene, ty til brutale metoder lige så snart chefens ryg var vendt.
Andreas Helgstrand selv stod frem i et interview med TV 2 Nord og udtrykte sin taknemlighed overfor programmets indsats – han havde jo angiveligt ingen anelse om de skandaløse forhold. Selv forsøget på at få nedlagt fogedforbud mod udsendelsen skulle kun handle om at beskytte de ansatte – ikke firmaets ry eller hans egen formue.
Spørgsmålene, der hænger i luften
Men spørgsmål hober sig op: Hvordan kan det være, at disse klare regler for dyreetik blev brudt lige under næsen på chefen? Og hvorfor ville ansatte gå imod både regler og moralske principper uden nogen åbenlys grund?
Helgstrand fremstår som en mand, der undgår ansvar og skyder skylden på andre. Han forsikrer, at hvis han havde vidst noget, så havde praksissen stoppet før Operation X’s indgreb. Men kan en chef virkelig være så uvidende om hvad der foregår i hans eget firma?
Efter TV-afsløringerne er Helgstrand blevet smidt af landsholdet og frataget muligheden for at repræsentere Dansk Ridesports Forbund (DRF). Det er et hårdt slag for en mand, hvis liv synes uløseligt forbundet med ridesportens verden.
I sidste ende står vi tilbage med et interview fra Helgstrand, som mere ligner et forsøg på imagepleje end en ægte accept af situationens alvor. Som læser kan man ikke undgå at spekulere på, om dette blot er endnu et eksempel på den klassiske “chefen vidste intet” undskyldning – eller om der måske ligger mere bag historien end vi får serveret.