Afsløret af skjult kamera – sandheden om helgstrand dressage

Skrevet af Redaktionen

Med skjult kamera var det lykkedes programmets journalister at fange billeder, der rystede hesteverdenen: Billeder, der viste behandlingen af de ædle dyr på en måde, som eksperter ikke tøvede med at kalde for dyremishandling.
Som historien udviklede sig, blev det klart at ledelsen hos Helgstrand Dressage måtte se i øjnene at alting ikke var efter bogen.

Efter en ophedet retssag fik danskerne endelig adgang til TV 2’s ‘Operation X’, hvor spotlyset var rettet skarpt mod hestemilliardæren Andreas Helgstrand og hans virksomhed Helgstrand Dressage. Med skjult kamera var det lykkedes programmets journalister at fange billeder, der rystede hesteverdenen: Billeder, der viste behandlingen af de ædle dyr på en måde, som eksperter ikke tøvede med at kalde for dyremishandling.

Skjult kamera afslører

Det var ikke småting, de skjulte optagelser bragte for dagens lys. De viste scener fra staldene hos Helgstrand Dressage, der illustrerede et miljø langt fra idyllisk. I centrum stod Andreas Helgstrand selv, manden bag imperiet, som i kølvandet på programmet brød sin tavshed i et forsøg på at forklare og – måske – forsvare det uacceptable.

“Vi har tre ejendomme med heste,” sagde Helgstrand i et interview med TV 2 Nord. “Der hvor jeg er, er ikke der, det foregår.” Han indrømmede dog delvis kritikken og pegede på en distance til de steder, hvor problemerne havde fundet sted. Men kan man virkelig fralægge sig ansvaret så let? Det ser ud til, at både offentligheden og myndighederne har tænkt sig at svare for ham.

Beskyttelse af ansatte eller omdømmestyring?

Helgstrands beslutning om at sagsøge TV 2 og kræve fogedforbud mod offentliggørelsen af de belastende optagelser blev angiveligt truffet for at beskytte sine ansatte. En nobel gestus på overfladen, men under den polerede facade gemmer der sig måske mere; en bekymring for virksomhedens renommé og en frygt for konsekvenserne af en offentlig skandale.

Nogle ansatte er ifølge Helgstrand sygemeldt med stress efter bedraget fra en person, de betragtede som en veninde – refererende til den undercover journalist, der havde infiltreret staldene. Er dette yderligere et lag i dramaet omkring Helgstrand Dressage – et psykologisk spil om tillid og bedrag?

Som historien udviklede sig, blev det klart at ledelsen hos Helgstrand Dressage måtte se i øjnene at alting ikke var efter bogen. Anders Bjørnstrup fra Global Equestrian Group tog “det fulde ansvar”, idet han anerkendte fejltagelserne og lovede bod og bedring.

Men hvad betyder det “fulde ansvar” i denne sammenhæng? Når ridningen er “for hård” og strider imod egne retningslinjer – hvordan sikrer man da, at historien ikke gentager sig? Hvem skal holdes ansvarlig, når kameraerne slukkes og verden vender blikket væk?

Det lader til at Dyrenes Beskyttelse har tænkt sig at holde øje med netop dette. Anmeldelsen af både Andreas Helgstrand og hans virksomhed viser en beslutsomhed omkring dyrs velfærd, der ikke lader sig nemt ryste.

Så mens ‘Operation X’ kan have lukket ned for denne gang, er historien omkring Helgstrand Dressage langt fra overstået. Med løfter om ændring og myndighedernes undersøgelser stadig kørende vil holdepladsen omkring de danske dressurstalde være under skarpt opsyn – både fra hestekredse og den brede offentlighed.

Redaktionen
Redaktionen

Jens Andersen er en fremtrædende ekspert inden for heste

Jens Andersen er en fremtrædende ekspert inden for heste, og hans passion for disse majestætiske dyr har formet hans liv og karriere. Han blev født og opvokset på en gård, hvor hans fascination for heste begyndte allerede i en tidlig alder.

Jens' rejse ind i hesteverdenen startede med daglige opgaver som fodring og pleje af gårdens heste. Denne nære kontakt med dyrene skabte en dyb forbindelse mellem Jens og hestene, og det blev begyndelsen på hans livslange engagement inden for hestepleje.

Efter at have afsluttet sin uddannelse inden for hestevidenskab og adfærd, begyndte Jens Andersen at arbejde som træner og konsulent for hesteejere. Hans ekspertise dækker en bred vifte af emner, herunder træning, adfærd, og ernæring for at sikre optimal sundhed og trivsel for hestene.

Jens er kendt for sin dygtighed i at forstå hestens behov og reagere med en blid og respektfuld tilgang. Han har deltaget i adskillige workshops og seminarer for at holde sig opdateret med de seneste fremskridt inden for hestepleje og træning.

Arbejdet som ekspert

Ud over sit arbejde som hesteekspert har Jens Andersen også bidraget til lokalsamfundet ved at arrangere arrangementer, kurser og seminarer om korrekt hestehold. Han tror på vigtigheden af ​​at dele sin viden med andre hesteentusiaster for at fremme et sundt og harmonisk forhold mellem mennesker og heste.

Jens Andersen er ikke kun en dedikeret fagmand, men også en inspirerende skikkelse inden for hesteverdenen. Hans engagement i at forbedre forholdet mellem mennesker og heste har gjort ham til en respekteret autoritet, og hans indflydelse strækker sig langt ud over det lokale samfund.

Du kan læse meget mere om de forskellige hesteracer her

Du kan læse meget mere om de forskellige hesteracer her