Med skjult kamera var det lykkedes programmets journalister at fange billeder, der rystede hesteverdenen: Billeder, der viste behandlingen af de ædle dyr på en måde, som eksperter ikke tøvede med at kalde for dyremishandling.
Som historien udviklede sig, blev det klart at ledelsen hos Helgstrand Dressage måtte se i øjnene at alting ikke var efter bogen.
Efter en ophedet retssag fik danskerne endelig adgang til TV 2’s ‘Operation X’, hvor spotlyset var rettet skarpt mod hestemilliardæren Andreas Helgstrand og hans virksomhed Helgstrand Dressage. Med skjult kamera var det lykkedes programmets journalister at fange billeder, der rystede hesteverdenen: Billeder, der viste behandlingen af de ædle dyr på en måde, som eksperter ikke tøvede med at kalde for dyremishandling.
Skjult kamera afslører
Det var ikke småting, de skjulte optagelser bragte for dagens lys. De viste scener fra staldene hos Helgstrand Dressage, der illustrerede et miljø langt fra idyllisk. I centrum stod Andreas Helgstrand selv, manden bag imperiet, som i kølvandet på programmet brød sin tavshed i et forsøg på at forklare og – måske – forsvare det uacceptable.
“Vi har tre ejendomme med heste,” sagde Helgstrand i et interview med TV 2 Nord. “Der hvor jeg er, er ikke der, det foregår.” Han indrømmede dog delvis kritikken og pegede på en distance til de steder, hvor problemerne havde fundet sted. Men kan man virkelig fralægge sig ansvaret så let? Det ser ud til, at både offentligheden og myndighederne har tænkt sig at svare for ham.
Beskyttelse af ansatte eller omdømmestyring?
Helgstrands beslutning om at sagsøge TV 2 og kræve fogedforbud mod offentliggørelsen af de belastende optagelser blev angiveligt truffet for at beskytte sine ansatte. En nobel gestus på overfladen, men under den polerede facade gemmer der sig måske mere; en bekymring for virksomhedens renommé og en frygt for konsekvenserne af en offentlig skandale.
Nogle ansatte er ifølge Helgstrand sygemeldt med stress efter bedraget fra en person, de betragtede som en veninde – refererende til den undercover journalist, der havde infiltreret staldene. Er dette yderligere et lag i dramaet omkring Helgstrand Dressage – et psykologisk spil om tillid og bedrag?
Som historien udviklede sig, blev det klart at ledelsen hos Helgstrand Dressage måtte se i øjnene at alting ikke var efter bogen. Anders Bjørnstrup fra Global Equestrian Group tog “det fulde ansvar”, idet han anerkendte fejltagelserne og lovede bod og bedring.
Men hvad betyder det “fulde ansvar” i denne sammenhæng? Når ridningen er “for hård” og strider imod egne retningslinjer – hvordan sikrer man da, at historien ikke gentager sig? Hvem skal holdes ansvarlig, når kameraerne slukkes og verden vender blikket væk?
Det lader til at Dyrenes Beskyttelse har tænkt sig at holde øje med netop dette. Anmeldelsen af både Andreas Helgstrand og hans virksomhed viser en beslutsomhed omkring dyrs velfærd, der ikke lader sig nemt ryste.
Så mens ‘Operation X’ kan have lukket ned for denne gang, er historien omkring Helgstrand Dressage langt fra overstået. Med løfter om ændring og myndighedernes undersøgelser stadig kørende vil holdepladsen omkring de danske dressurstalde være under skarpt opsyn – både fra hestekredse og den brede offentlighed.